fbpx
  • Oбразование, изкуство и спорт | Education, arts and sports

Музикален клуб – цигулка

Ден: Петък от 17:00 – 18:30 ч.
Цена:
140 лв. на месец

Музикален клуб с изучаване на цигулка и класическа музика

Каним всички деца, които не само искат да се научат да свирят на цигулка, но и да усетят и разберат магията на класическата музика, да се присъединят към клуба.

Заниманията се провеждат веднъж седмично, за 1 час и 30 мин, разделени на три части:

В първата част учениците изучават техниката на свирене на цигулка: уменията за правилна стойка прав и седнал, държане на инструмента, водене на лъка, падане и вдигане на пръстите на лявата ръка, красиво звукоизвличане в различни динамики, четене на нотен текст, упражнения за изграждане на добра слух, запаметяване, представяне пред публика и много други, важни за свиренето и музицирането умения.

Втората част е посветена на слушане на класическа музика. В тази част запознаваме децата с невероятното музикално наследство, което са ни завещали великите композитори на нашето време. Играят се игри, в които ученици и учители извикват фантазията си, за да асоциират музиката с цветове, емоции, състояния и да измислят истории за това, което пресъздава музиката. Запознават се с различните стилове, инструменти и музикални традиции на световните култури. Научават се да слушат, чуват и разбират музиката в нейните отделни елементи и в по-големите й форми.

Третата част е посветена на ансамблово свирене. Всички деца свирят заедно популярни пиеси и мелодии, аранжирани специално за тях. Използват се акомпанименти на пиано, или на други съответстващи за различните стилове инструменти. Тук развиваме уменията на децата да музицират заедно – да разделят вниманието си между звука, който те произвеждат и звуците, които издават околните, като се опитват да запазват ритъм и интонация в ансамбъла.

Цена: 140 лв. на месец (4 посещения)
Денят ще се уточни според записванията. Засега сме сложили петък, но може да бъде и друг ден от седмицата, според заетостта на децата.

В допълнение на заниманията в група, са възможни и допълнителни индивидуални уроци, водени на български или английски език. Цените са 40 лв за час, 30 лв за 45 минути, 20 лв за 30 мин. Ако уроците са в домовете на децата, цената се удвоява. Продължителността на урока е според възрастта/нуждите/способностите за концентрацията на детето.

Преподаватели:

Юлиян Стоянов е цигулар и педагог на свободна практика.

Завършва Бакалавър в Инструментален Факултет на НМА „П. Владигеров” в София, Магистратура в Щатския Унивеситет на Луизиана, и Докторат в Консерваторията в Синсинати, САЩ.

Професионалната му кариера включва соло, камерна музика и оркестрови изяви в Италия, Австрия, Германия, Швейцария, Македония, България, Япония, и САЩ. Записи от концертите му могат да се намерят в архивите на Българското Национално Радио и Българската Национална Телевизия.

Интересът му към преподаване е свързан не само с обучение по цигулка, но с цялостно развитие на музикалните и артистични възможности на децата. Юлиян е един от най-популярните инструктори по цигулка в интернет, с хиляди студенти в повече от 100 страни в света. Повече за Юли можете да прочетете в интервю с него самия тук.

Смиляна Лозанова

Цигуларката Смиляна Лозанова е завършила Музикалната Консерватория към Университета на Синсинати, САЩ с докторска степен и Artist Diploma. Магистърската и степен е от Щатския Университет в Луизиана, а бакалавърската – от Националната Музикална Академия „Проф. Панчо Владигеров” в София. По време на цялостното си обучение, Смиляна получава престижни награди и стипендии от всички тези институции.

Като страстен почитател на камерната музика, Смиляна е един от създателите на движението Classical Revolution в Синсинати, което има за цел популяризирането на класическата музика извън традиционните концертни зали.

В дългогодишната си работа с деца, Смиляна използва като основен методът The Sassmannshaus Tradition, в който е подготвена и сертифицирана от самият създател, проф. Курт Засмансхаус. В Синсинати заедно със съпруга си Юлиян Стоянов, е създател и директор на частна музикална школа за обучение по цигулка, виола и камерна музика. Смиляна е била член на жури на няколко младежки и професионални конкурса. В момента е един от основните членове на звукозаписното студио Four For Music, записващо музика за едни от най-изявените филмови компании. Повече за Смиляна можете да прочетете в интервю с нея тук.

 

   

   

   

     

 

Други наши курсове и практики: