fbpx
  • Oбразование, изкуство и спорт | Education, arts and sports
Salsa

Салса

Дни: Понеделник и Четвъртък от 20:30-21:30, зала 1

Салса (на испански: salsa) е танц по двойки, който се изпълнява на салса музика. Понякога се танцува и самостоятелно. Името на испански означава „сос“, или в този случай вкус или стил. Означава сос в истинския си смисъл, защото салсата е смесица от много стилове, звуци и инструменти.

Според музиковедите и музикалните историци името салса е прието сред танцьорите постепенно в продължение на няколко десетилетия. За първи път думата се чува по радиото в композицията на Игнасио Пиньейро (Ignacio Piñeiro), посветена на стар негър продаващ бутифара (вид наденица) на централната улица на Матансас (Куба). Песента е в стил сон и е озаглавена Ечале салсита (Échale salsita). Припевът гласи Салсааааа! Ечале салсита, ечале салсита. (Salsaaaaa! échale salsita, échale salsita.). В началото на 50-те години на 20 век диджей Биготе Ескалона (DJ Bigote Escalona) обявява танцувалните песни със заглавието следващият ритъм съдържа салса. По-късно испаноезичното население на Ню Йорк кръщава Селия Круз (Celia Cruz) Кралица на салсата.

Салса се танцува на музика с повтарящ се ритъм от осем удара, т.е. два такта по четири удара. Салса схемите обикновено имат по три стъпки на всеки четири удара, като един се пропуска. Пропуснатият удар често се маркира с потропване, ритване, свиване и т.н. Обикновено музиката включва сложни ударни ритми и е бърза, около 180 удара за минута.

Салса се танцува на ограничено пространство, т.е. за разлика от фокстрот или самба, в салсата двойката не сменя много мястото си на дансинга, а заема само ограничена част от него. В някои случи танцьорите изпълняват самостоятелни стъпки, наречени „шайн“.

Бачата е популярна музика и танц, произхождащи от Доминиканската република. Темата им обикновено е романтична, като най-често текста разказва история за несподелена любов и разбито сърце.Танцът представлява поредица от лесни стъпки, в резултат на които се получава движение в страни или напред и назад. Отличава се с чувствените движения на ханша и тялото и специфичен тап.
 
Не е необходимо да имате предварително партньор, за да посещавате часовете.

 

Ползи от танците:

– Настройвате мозъка си да учи нещо съвсем ново, което Ви въвлича в редица сложни психични процеси и което изисква изграждането на комплекс от нови невронни връзки.

– Моделирате тялото си, докато подобрявате рефлексите, сръчността и кординацията си. Танците могат да имат огромни ползи за здравето. Салсата е чудесна кардио тренировка за цялото тяло и то доста забавна. Тя е енергичен танц, който включва сложни движения, овладяването на които ще Ви помогне да се свържете с физическото си аз на едно по-дълбоко ниво.

– Танците Ви правят щастливи и повишават самочувствието Ви. Движението увеличава секрецията на ендорфините в тялото и постепенно докато ставате по-уверени ще расте и самооценката Ви, а както се чувствате така ще Ви възприемат и околните. Салса танците са много красиви и привлекателни, дават усещането за свобода и лекота, подобряват общуването и социализирането. Ще срещнете нови приятели, а защо не и нова любовна връзка?

-Салсата е забавен начин да прекарвате времето си, да изразите звездата в себе си, да подобрите външния си вид пък и да си купите някое и друго костюмче, рокля или бижу, което не бихте носили в ежедневието си.

Преподавател:

Зорница Козарова – Зори
Инструктор, хореограф, танцьор

 

Изкуството на танца винаги е било неизменна част от живота на Зори. Четири години танцува класически балет. Музиката на Tito Puente и Celia Cruz я отвеждат до латино танците и вече 13 години интересът и страстта ѝ към тях единствено се увеличават.

Занимавала се е с различни видове салса: Cuban style, Rueda de Casino, LA Оn1, но стилът New York Оn2 ѝ носи най-голяма радост и вдъхновение.

Няколко поредни години посещава класове на краля на мамбото – Eddie Torres, Adolfo Indacochea, Griselle Ponce, Juan Matos и много други. Срещата им с тях преобръща разбирането ѝ за танц из основи. Музика и танц в едно неделимо хармонично цяло – към това трябва да се стреми всеки танцьор, независимо дали е професионалист или не. Само тогава танцът носи истинска, чиста радост.

През 2014 г. основава собствен професионален отбор – Мambo Gang – първия отбор в България, който танцува изцяло в New York Style Salsa. С него участва на салса фестивали, клубни партита и концерти, където изнася различни шоу-програми и уроци.
Зори преподава активно mambo, salsa NY on2, pachanga, cha-cha-cha, boogaloo, bachata.

 

 

Други наши събития:

 

Дата

юли 29 2021

Час

20:30 - 21:30

Цена

12.00лв.
ул. „Александър фон Хумболт“ №7, зала 2

Място

ул. „Александър фон Хумболт“ №7, зала 2
Категория
Зорница Козарова – Зори

Преподавател

Зорница Козарова – Зори
Телефон
+359896604931
Уебсайт
https://web.facebook.com/MamboGang

Следващо занятие

QR Code