fbpx
  • Oбразование, изкуство и спорт | Education, arts and sports

Ориенталски танци

Египетските танци – Ракс Шарки (в превод близкоизточни танци), се отличават както с аристократична естетика в класическите стилове, така и със земни и игриви движения на фолклора, фини и плавни движения на цялото тяло, резки акценти, вибрации. Това са танци с древна история, подложени на влияния от много култури през различни епохи, произлизащи от Близкия Изток, свързвани най-вече с Египет. Модерната форма на Ориенталските танци включват и отделни аксесоари като воали, ветрила и крила.

Фолклорните стилове са над 20 вида танци, сред които популярни са стиловете Балади, Шааби, Саиди – танц със стик и Мелая Леф.

Всеки стил има характерна музика, ритъм и костюм, чрез които да се представи танцьорката.
Ориенталските танци са дълбоко изкуство с древна история и познания за самата жена. Те й дават възможност да изрази емоциите си, преживяванията си, да разкаже история. Предназначени са за жени на всякаква възраст, с всякаква физика, включително и бременни (движенията се съобразяват с това).

Ориенталските танци нямат за цел да съблазнява, да бъдат провокативни. Погрешната представа идва от неправилното поведение на много танцьорки с цел шоу, което създава неправилно впечатление за танците. Истината е, че чрез него жената показва своята чувственост, игривост, красота. Той е от жени за жени.

Преподаватели:

Ивета Станиславова:
С ориенталските танци Ивета се запознава, ставайки част от школа за ориенталски танци Сараб. Благодарение на своя основен преподавател Боряна Димитрова, тя изучава историята и еволюцията на танца и се влюбва в него. През годините посещава различни семинари на големи чуждестранни танцьори от Египет, Украйна, Русия, Канада. Благодарение на всички уроци и насоки, тя успява да изгради свой собствен стил на танцуване, в който съчетава класическия и съвременния стил в ориенталския танц. Обучена е за преподавател от Боряна Димитрова и преподава по вече утвърдена методология. Ивета се занимава с танци от дете. В началното училище е посещавала уроци по спортен рокендрол, след това 3 години е танцувала народни танци. В гимназията се насочва към хип хоп стила, с който се занимава и до днес. Танцува също кабаретни танци на високи токчета. Повече за Ивета в интервю с нея тук.

   

      

Боряна Димитрова – ръководител на група “Сараб”

Боряна има влечение към танцовото изкуство още от детски години, когато се занимава активно с класически балет. След време случайно открива ориенталските танци и те грабват напълно нейното сърце. Пътува до Египет и Йордания, където се среща отблизо с арабската култура. Тя преподава в няколко танцови студиа, където развива успешни групи, участва в различни шоу програми и спектакли. Сега Боряна е главен преподавател и хореограф в школата си за ориенталски танци Sarab Oriental Dance, в която обучава начинаещи, средно напреднали, напреднали и професионални танцьори.

Боряна получава обучението си при мастърите на ориенталския танц, с които изучава най-различни стилове в танца. Преминава обучение за преподаване по световноизвестния метод на Sandra Danse в Ница, Франция. Нейни учители са също така Гамал Сеиф (Египет), Ранда Камел (Египет), Калед Махмуд (Египет), Мохамед Казафи (Египет), Махди Емара (Египет) , Камелия (Египет), Маюди (Мароко), Мерцедес Нието (Унгария), Лейла (Сърбия), Елена Рамазанова (Русия), Маргарита Дарина (Русия), Принц Каямер (Гърция), Ева Хадзихристу (Гърция), Изида (Германия), Марта Корзун (Украйна), Селма Бен (Франция), Илан Ревиере (Франция), и други, като продължава да посещава техни и други семинари.

Боряна е носител на награди от престижни международни конкурси за професионалисти в сферата на ориенталските танци. Сред множеството състезатели от цял свят, тя бе избрана за носител на сребърен медал в конкурса на фестивала за ориенталски танци Orient el Hob 2016 и 2017 в категория професионалисти, а през ноември печели бронзов медал в същата категория като част от Oriental Passion Festival в Атина. През април 2016 група Сараб печели първо място в конкурса за групи на фетсивала Layali Bulgaria. През 2017 печели първо място на конкурса за ориенталски танци на бели денс уикенд „Нур“ в София и бронзов медал в категория професионалисти в Yalla Raqs Italy .

Освен че се занимава с танци, Боряна е и дипломиран лекар. Тя има различен поглед върху отражението на танца върху тялото, положителните ефекти върху физическото и психическото здраве, правилното хранене и необходимата физическа активност. Познава механика на движенията за да бъдат изпълнени по безопасен начин, оценява съчетанието на танца с различни здравословни състояния като дископатия, бременност и други.

Творческа дейност:

– основава сдружението Sarab Oriental Dance;
– изпълнител на множество български и международни сцени, спектакли и шоу програми за ориенталско изкуство, участия в различни ориенталски фестивали.
– Боряна е търсен артист за участия на различни събития в България, Европа, република Малдиви.
– провежда семинари по ориенталски танци в различни градове в България. През ноември 2016 провежда семинар в Кьолн, поканена от Изида.
– носител на множество награди от престижни международни конкурси за професионалисти проведени в Европа.
– реализирани собствени проекти – Ориенталски танцов спектакъл „Мираж“ съвместно със Семир Алкади (14.02.2015), Fire Fusion Project съвместно с „Палячи“ (първо място в категория „Нестандартни форми“ във фестивала на Музите, Созопол 2015), Концерт „Ориенталска Магия“ София (20.12.2015); Танцов спектакъл Oriental Dreams (първо място в категория „Нестандартни форми“ във фестивала на Музите, Созопол 2016). Танцов спектакъл „Приказка от 1001 нощ“ 2017 с над 40 изпълнители на сцена.
-участия в различни телевизионни предавания -ментор в предаването „И аз го мога“ Нова ТВ, „На кафе“ Нова ТВ, „Мармалад“ БТВ, „Нещотърсачи“ БНТ2; ТВ Европа, Bulgaria on air.
-участие в проекта „The Orientalist“ на фотографа Педро Бонато де Кастро
-организатор на многобройни ориенталски партита и събития.

 

Огнено шоу:

 

Други практики и курсове:

Дата

юли 29 2021

Час

18:30 - 19:30

Цена

12.00лв.
ул. „Александър фон Хумболт“ №7, зала 2

Място

ул. „Александър фон Хумболт“ №7, зала 2
Ивета Станиславова

Преподавател

Ивета Станиславова
Телефон
+359878672562
Имейл
iveta.g.atanasova@gmail.com

Следващо занятие

QR Code