fbpx
  • Oбразование, изкуство и спорт | Education, arts and sports

Народни танци

Ах! хорца

Нашата цел: (основно) да се забавляваме и смеем.

Ние вече успяхме да направим доста събития, успешно съчетани с народните танци и екстремните спортове и туризъм / туризъм + редовни посещения на кръчми с игри. И много важно!  Ние възнамеряваме да продължим да правим това!

“Въздига духа, подпомага тялото” – това би могло да бъде мото на всяко духовно течение, което включва в себе си движение – ци гун, йога, тае-бо, капоейра…Само дето ние тук в България сме най на течение, духали са ни много ветрове и ги разбираме най-добре тия работи. Затова си имаме Хорцето. Само който не е играл хоро, само той не знае за какво става дума. Че такова чудо няма по света! Не само заради игривата ни уникална народна музика (опитайте се да се задържите в поза Лотус, докато слушате Дунавското хоро) и не само заради неравноделния такт (опитайте се да играете тае-бо на неравноделен такт). Просто това е едно уникално преживяване за сетивата. Казала го е най-сетивната жена, живяла по нашите земи – Баба Ванга: „Хорото е магичен ритуал — символ на единството, на кръга. Онази енергия, която изпитваме, докато играем хоро, е несравнима с друг танц.”

Учените, които са изучавали този феномен – хорото, говорят за „вибрационен резонанс”, който ни сливал с природата, за умален модел на движението на Слънчевата система, даже приписват на хорото успехите на българския футбол в Америка през 1994 година, защото било въведено от Димитър Пенев (съзнателно или не) като основен метод за възстановяване след мач и за настройване преди мач. Ние чак толкова учени не сме, но знаем как ни действа хорцето.

Затова заповядайте при Ax! Sport, за да се слеем с природата, да се слеем един с друг (ако се харесате, разбира се), да се хванем на хорцето и да се почувстваме заедно уникални (поне колкото Христо Стоичков и Красимир Балъков през 94-та).
Да не говорим за чисто физическия ефект на хорото върху тялото. Всъщност защо да не говорим – ще говорим. Сладката умора след края на едно хубаво дълго хоро е прекрасна. И освен това е зареждаща. Нищо чудно след хорцето, да ви се прииска секс – това е част от желаните странични ефекти.

Понеже другите ги е срам, нас не ни е, ви обръщаме внимание и на още този аспект на хорото – място за флирт и ухажване. Правили са го още от времето на траките нашите пра-пра-пра баби и дядовци, ще го прави и ние. Така че хоцето е не само тръпката от добре изиграния танц, правилно подредените стъпки, физическото удовлетворение. А и друга тръпка. Но на вас ли да обясняваме?…
Още един от многото плюсове на хорцата е, че ако свикнете с неравноделните тактове, съвсем лесно ще усвоят и другите танци, като салса, валс, румба, танго…

Главен ръководител: Велислав Малджиев

Танцува народни танци от 1982 и все още е действащ танцьор в ансамбъл “Кирил Харалампиев” (бивш Маяковски). Занимава се с преподаване на народни хора от януари 2012 година. Преди това е преподавал, докато е студент в НСА (където е завършил две специалности – педагогическа и треньорска) и в 3 детски градини в продължение на две години 1995-96г.

Заповядайте!

 

 

Други наши практики и събития:

Hourly Schedule

Понеделник

17:30 - 18:30
18:30 - 19:30

Сряда

17:30 - 18:30
18:30 - 19:30
19:30 - 20:30

Дата

юли 28 2021

Час

17:30 - 19:30

Цена

12лв.
ул. „Александър фон Хумболт“ №7, зала 2

Място

ул. „Александър фон Хумболт“ №7, зала 2
Велислав Малджиев

Преподавател

Велислав Малджиев
Телефон
+359 888 391 240
Имейл
maldzhiev.v@gmail.com

Следващо занятие

QR Code