fbpx
  • Oбразование, изкуство и спорт | Education, arts and sports

Привет, разкажи ни малко повече за себе си. Откъде идваш? Накъде отиваш? Колко лета бродиш по таз земя? С какво се занимаваш – Професионално, лично, хобита.

Родена и живея в София от почти 30 години. По професия съм „Старши специалист обслужване на клиенти”. По душа съм танцьор, читател и почитател на бордови игри. Не обичам да мисля накъде отивам – винаги съм била на принципа, че утре е една прекрасна изненада и ще я приема, каквато и да е тя.

Кога и откъде дойде любовта ти към това изкуство? Запали ли те някой, или по-скоро беше любов от пръв поглед? Какво те вдъхновява? 

В ориенталските танци се влюбих от първо влизане в залата. Начинът на движение и обясненията на моята преподавателка Боряна Димитрова запалиха огън в мен, който гори вече повече от 6 години. Това, което ме вдъхновява, са свободата и женствеността, които излъчва всяка една танцьорка, движеща се в този така магически ритъм.

Какви качества развиват ориенталските танци у теб или хората, с които работиш, на какво те/ги учи?

Ориенталските танци развиват много добро себеусещане физически и емоционално. Тялото се научава да се движи плавно и уверено, а стойката в танците е много естествена за гърба, таза и раменете. Натоварването на мускулите става естествено и оформя едно грациозно тяло. От друга страна ориенталските танци са много женствени и земни. Учат жената да се възприема каквато е, да се чувства добре в тялото си, да върви с високо вдигната глава.

Какво изразяваш чрез изкуството си? Какъв е фокусът на работата ти?

С танците изразявам винаги себе си и се старая да науча и другите да правят същото. Да си спокоен и сигурен в това, което си, и да не се притесняваш да се отстояваш. Винаги казвам на начинаещите, че тези танци изграждат женското самочувствие и игривост. Това се стремя да предам на учениците – да се почувстват добре в тялото си и да се научат да го движат по неподозирани за тях начини.

Кои са артистите и ролевите ти модели, които те вдъхновяват и оказват влияние върху работата ти?

Както всички, не мога да не се възхищавам на международните майстори на ориенталските танци. Винаги има какво да научиш от такива хора, дори и от сценичните им изяви. За мен обаче е много по-интересно и насърчаващо как се развиват тези танци в България. Тук имаме невероятни танцьорки, които дават душата си в името на танца. Не мога и не искам да посочвам конкретни имена, защото всяка една допринася за развитието и правилното възприемане на нашето изкуство от широката публика. Възхищавам се на всички тези жени и се уча от всяка една от тях.

Какво предпочиташ – самата ти да практикуваш или да учиш хората на ориенталски танци?

За мен е огромно удоволствие да излизам на сцени, а и както всеки артист, обожавам аплодисментите. Въпреки това страдам от доста тежка сценична треска и всяко излизане пред публика ме докарва до ръба на паниката. В същото време, когато съм в зала и показвам движенията на нови хора, се чувствам удовлетворена. Приятно ми е да общувам с различни хора и да виждам тяхното разбиране за танците. Най-хубавото нещо за мен е да обединя моето виждане с това на някой друг и резултатът да излезе красив и вдъхновяващ.

На каква възраст е добре да се започнат заниманията?

Според мен няма ограничения във възрастта. Танците развиват правилно движение на мускулите и стойка на тялото. Разбира се, когато се преподава на по-малки деца, се набляга на правилните игриви движения, които с възрастта прерастват в женственост.

Всички знаем колко е трудно да задържиш вниманието на  хората въобще. Как се справяш с това предизвикателство?

Ориенталските танци са доста интерактивни със своето богато разнообразие от стилове и танцови аксесоари. Лесно може да се грабне вниманието с някои леки аксесоари, като воали например, които са изящни, летливи и лесни за начало.

Какво си пожелаваш за новата танцувална година? А какво ще пожелаеш на
учениците си?

Пожелавам на всички повече музика в сърцата и живота! И повече шим 😉 !

Повече за заниманията ни по ориенталски танци тук.

 

 


%d блогъра харесват това: