fbpx
  • Oбразование, изкуство и спорт | Education, arts and sports

Казвам се Юлиян Стоянов и се занимавам с най-хубавата професия – свиря на цигулка, откак се помня. За мен тя винаги е била голямо предизвикателство. Затова искам да я опитомя и да си докажа, че мога да я преборя.

На няколко големи етапа в живота музиката ми се преоткриваше с различни образи. И точно когато си мислех, че вече е изчерпана, видял съм всичко и съм я опознал, се качвах на следващото ниво. Тогава отново, с широко отворени очи, осъзнавах какъв необятен свят е тя, колко е интересна и по колко различен начин може да те накара да се чувстваш.

В музиката търся различни усещания. Различни начини на съприкосновение със света. Различни истории, които да разкажа на себе си и околните. Тя ме развива в много насоки. Най-вече в представата ми за мен самия, в познанията ми за начина, по който мога да комуникирам, да контролирам тялото си и с него да изразявам емоции.

Хобитата ми също са свързани с музиката, особено в днешно време, когато имаме и възможността всичко да бъде подпомогнато от компютри. Навън обичам да съм сред природата, на чист въздух, сред пространство. Да имам широк кръгозор. Обичам да усещам твърда почва под краката си, да съм свързан с корените си.

Част от учителите ми, с които имах възможността да се срещна и работя през годините, и до днес са мой пример. Силни личности, които ми дадоха насока, вдъхновение и приятелство.

Обичам предизвикателствата – и това да навлизам все по-дълбоко в собствената си сфера, и това да обучавам последователи. И двете ме развиват, и двете ме допълват. И двете много ми харесват, затова ги практикувам паралелно. Първият досег с музиката под формата на детски песнички, концерти, танц, наблюдение и слухово обучение трябва да започне в най-ранна възраст.

Специализираните занимания е най-добре да започват на възраст след 6-7 г., когато детето е готово и физически, и емоционално да се гмурне в дълбините на музикалния свят.

Аз самият се чувствам много комфортно в компанията на деца. Лесно слизам на тяхното ниво, така че да успея да ги хвана за ръка, да ги поведа нагоре и да ги издигна до следващото стъпало, стъпка по стъпка. Не се притеснявам да говоря на техния език и да мисля с техните мисли. Да гледам света през техните очи, така че да влезем в един ритъм и забързвайки го, те да продължават да ме следват до момента, в който достигнем до това, на което искам да ги науча.

В последните години, обединявайки любовта към професията и хобитата си в обработка на музика и работата с технологии, успявам да изляза дори извън ограниченията на класната стая. Търсенията ми в различните начини на обучение и новите възможности, които предоставя нашето съвремие, ме доведе до възможността да преподавам на студенти от повече от 100 страни по света чрез систематизирани видео уроци.

Пожелавам на всички, не само на учениците си, вдъхновение. Да не спират да се
развиват и да търсят нови начини за общуване един с друг, един от които е и музиката.

Повече за клуба ни по класическа музика с изучаване на цигулка, можете да прочетете тук.


%d блогъра харесват това: