fbpx
  • Oбразование, изкуство и спорт | Education, arts and sports
Привет, разкажи ни малко повече за себе си. Откъде идваш? Накъде отиваш? Колко лета бродиш по таз земя? С какво се занимаваш – професионално, лично, хобита.

Казвам се Марина Николова. Идвам от страната на чудесата и oще ги обикалям. Правя го вече 38 лета. Не обичам да седя на едно място. Завършила съм филмова и телевизионна режисура. И вече 20 години обикалям камерите – отпред и отзад :). Занимавам се с видеотворби във всичките им форми. Обичам фотографията, танците, с които съм се занимавала професионално – 7-8 години, както и да пея.

Кога и откъде дойде любовта ти към това изкуство? Запали ли те някой или по-скоро беше любов от пръв поглед? Какво те вдъхновява?

Аз съм роден телеман – винаги съм обичала телевизията и филмите. След 18-годишна възраст просто ми се отдаде възможност и да работя в тази сфера. Всичко може да ме вдъхнови, стига да му намеря смисъл и приложение. Вдъхновява ме крайният резултат и реакциите на хората, за които съм работила.

Какви качества развива изкуството ти у теб, децата и/или хората, с които работиш, на какво те/ги учи?

Учи на комбинативност – тъй като видео производството и филмите са съвкупност от много изкуства. Учи децата на работа в екип, развива им творческото мислене, професионализма, учи мен, както и децата на търпение, което ни помага да довеждаме проектите до техния край. Видеото и филмите са изразно средство. С киното и телевизията даваме шанс на децата да изразят себе си и идеите си по още един невероятен начин, съчетавайки музика, артистични способности, танци, умение за говорене пред публика, творческо писане и други изразни средства, които, събрани заедно, наричаме седмото изкуство!

Какво изразяваш чрез изкуството си? Какъв е фокусът на работата ти?

Изразявам себе си във всички аспекти – начин на мислене, възпитание, фантазия. Фокусът на работата ми, що се отнася до децата, е в днешния необятен свят на дигитални технологии да ги научим да творят качествено и един ден това да им помогне в реализацията на бъдеща професия. Видеото е едно от най- мощните средства за изразяване и влияние върху хората.

Какво предпочиташ – самата ти да правиш твоето изкуство или да учиш хората на него?

И двете. За мен е огромно удоволствие да го правя и искам да запаля и другите с огънчето, което гори в мен, когато става въпрос за кино и телевизия.

На каква възраст е добре да се започнат заниманията?

В зависимост от заниманията, на различна възраст – около 5-6 годишни с по- лесни неща в анимационното кино, след това около 9 – и с по-сложни тематики, свързани с видеопроизводството.

Всички знаем колко е трудно да задържиш вниманието на децата и хората въобще. Как се справяш с това предизвикателство?

Често се шегувам в различни ситуации, осмивам ги или самата аз влизам в роля. Опитвам да създавам емоция.

Какво пожелаваш на себе си и на учениците си?

Много нови филми, създадени от деца, още киномани и телемани, които не само гледат, но и създават филмово творчество, както и да осъществим успешно „Детска Киномания“ – филми, създадени от деца, за трети пореден път. Детските „Оскари“ да станат традиция.

На децата пожелавам много идеи, които да успеят да визуализират с помощта на видеото, както и творчески успех!

Повече информация за заниманията на НИМ можете да видите тук:


%d блогъра харесват това: