fbpx
  • Oбразование, изкуство и спорт | Education, arts and sports

Представи се.

Казвам се Теодор Боцов, на 18 г. от София. Идвам от един квартал, в който хората нямат много нагласата и културата за изкуство, но пораствайки преждевременно, започнах да имам интерес към хип-хоп културата и до ден днешен, от 7 г., се занимавам с хип-хоп танци професионално. Участвал съм в различни музикални клипове, танцови видеоклипове, фотосесии. Хип-хоп културата стана част от моето ежедневие и моя живот много бързо.

Откъде дойде любовта към хип-хопа? Какво те зариби?

Бях на около 8 г., когато чух по радиото една песен, която много привлече вниманието ми и харесах вокала. Това беше Крис Браун, който до ден днешен е моят идол и моята мотивация да продължавам да танцувам и да работя, за да стана професионален актьор. Крис Браун е много добър артист като танцов изпълнител, певец, играе баскетбол, занимава се с графити – много неща, обединяващи хип-хоп културата. Точно това ме запали и мен, и тогава започнах да се интересувам от хип-хоп вълната. Потърсих места, където да се занимавам с танци. От там започнах в първата ми школа New wakes dance group, с която спечелихме пето място на световно първенство. На 13-годишна възраст за мен това беше много голям скок. След това преминах през групи като One Dance, Пачувил Груувс, с които имахме много хубави моменти, много участия и видеоклипове, и така започнах да изграждам себе си като танцьор.

А какво успяваш да изразиш чрез хип-хопа?

Всяко изкуство е начин на себеизразяване. Дали това ще е чрез тялото в танците, дали чрез картините в рисуването, за мен хип-хопът е силен начин на себеизразяване и начин, по който да изпъкна в обществото чрез нещо, което е моя страст и ме кара да живея за него. Хората казват, когато си тъжен, започни да танцуваш. Танците са, за да се отпуснем, да се забавляваме и същевременно да изразим себе си и начина, по който се чувстваме.

Това ли е начинът, по който ще вдъхновяваш учениците си?

Определено да.  Ще наблягам на това да ги накарам да проявят същия интерес към хип-хоп културата, който съм проявил аз в ранните си години. Искам да запаля искрата в тях да започнат сами да се интересуват и да превърна хип-хопа в тяхно влечение и страст.

Коя е подходящата възраст да се започне с хип-хоп танците?

Както всеки човек, който се занимава със спорт, би казал, колкото по-рано, толкова по-добре, но за мен лично няма възрастово ограничение. Стига да имаш дадената мотивация, самият ти да искаш да учиш и да надграждаш, всяка възраст е ОК. Преподавал съм и на 5-годишни деца, и на 30-40-годишни. Видиш ли, че човек иска да се забавлява, иска да учи, няма значение на колко години ще започне да се занимава. Никога не е прекалено късно да започнеш да се занимаваш с нещо ново.

Как ще задържиш вниманието на учениците си, особено на по-малките деца, които лесно се разсейват?

Ще извадя от интернет интересни факти за хип-хоп културата и особено за създателите на това течение. Ще им показвам много клипове на професионални танцьори от Америка, Европа и целия свят, за да видят нивото, което трябва да гоним, и да ги мотивира да разберат колко много могат да постигнат самите те, ако продължават да работят с постоянство и труд.

Какво би пожелал на себе си и своите ученици?

На себе си пожелавам да срещна будни деца, които искат да научат този стил и да се интересуват да навлязат дълбоко в него. А на учениците бих казал, че определено ще има часове, в които ще се трудим повече, и забавата може да не е на преден план, но зад един истински танцьор има не само забавление, а и усърдни тренировки и упражнения, които трябва да се правят, дали физически, или за гъвкавост. Но все пак им пожелавам през по-голямата част от времето да се забавляват и да се заразят, както тази грипна ваканция, която отмина, с вируса на хип-хопа и просто да им допадне и да обикнат танците и хип-хоп музиката.

Повече за тренировките по хип-хоп:

Хип-хоп и модерни танци


%d блогъра харесват това: